Sadržaj jelovnika i cjenika

Sadržaj jelovnika i cjenika

Na koji način ćete prezentirati vašu ponudu nije zanemariv detalj već marketinški alat vašeg objekta.
Vrlo je bitno obratiti pažnju na vašu naslovnu stranicu jelovnika, prva stranica ostavlja snažan dojam na gosta i puno govori o vama i vašem objektu.
Slike jela moraju biti vrhunske kvalitete i ukomponirate s tekstom i fontom slova.
Dobar jelovnik će potaknuti neodlučne goste da naruče u nekoliko navrata i više nego što su planirali.

Sadržaj jelovnika i cjenik


 

Studije su pokazale da 78% gostiju se odlučuje za ponudu pića i jela iz gornje trećine jelovnike pa bi bilo najbolje na te pozicije postaviti jela i pića na kojima imate najveću maržu.

Početna stranica jelovnika mora imati određene informacije a to su:

  • Ime ugostiteljskog objekta
  • Broj telefona
  • Adresa
  • Godina izgradnje
  • Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
  • PDV uračunat u cijenu
  • Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina

Jelovnici i cjenici sadrže popis jela i pića s naznačenim cijenama, a ponude su sastavljene po ugostiteljskim pravilima i time na pregledan način omogućuju izbor jela ili pića:

Redoslijed je ovakav:

  • Hladna predjela
  • Juhe
  • Topla predjela
  • Ribe i rakovi
  • Gotova jela
  • Nacionalna jela ili
    specijaliteti
  • Jela po narudžbi
  • Prilozi
  • Salate
  • Kolači
  • Sir
  • Sladoled
  • Voće
  • Kava

Dnevna karta i Meni


U dnevnoj karti se obično stavljaju jela koja su nova u ponudi. Njih možete svrstati u dvije grupe, po raspoloživim namirnicama ili po zahtjevima gostiju. Na dnevnoj karti se nalaze imena jela, cijena i daje se gostu uz jelovnik.

Mnogi podrazumijevaju da je meni isto što i jelovnik. Međutim, meni je izbor određene skupine jela za određeni obrok a sastoji se od 3 slijeda: hladno predjelo, juha, meso ili riba, desert. Meni uvijek ima određeni slijed i može ih biti najmanje tri.
Meni se tradicionalno piše na jednom listu papira i daje se gostu uz stalni jelovnik i vinsku kartu.

Cijene treba istaknuti samo za prolazne goste, kod stalnih pansionskih gostiju ili gosti povodom neke svečanosti nije potrebno navoditi cijene.

Na meniju su potrebne ove informacije:

  • Ime ugostiteljskog objekta
  • Ime menija i jel meni predviđen za doručak, ručak ili večeru
  • Dan kada se služi navedeni meni

Cjenik pića


 

U cjeniku pića i napitaka nalazi se popis alkoholnih i bezalkoholnih pića s cijenama. Osim što gost dobije informacije o vašoj ponudi i cijenama tu je i uvid u mjere za navedenu cijenu.
Redoslijed pića možete prilagoditi vašim željama.

Osim cijena, mjera i popisa na cjeniku su potrebne i dodatne informacije:

• PDV uračunat u cijenu
• Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
• Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina

Dimenzije jelovnika i cjenika


 

Jelovnik se izrađuje u formatu:

  • korice za jelovnik A4 (papir 210×297mm) – vanjske mjere korica su 245×320mm
  • korice za jelovnik 3/4 A4 (papir 150×297mm) – vanjske mjere korica su 175×320mm
  • korice za jelovnik 1/2 A4 (papir 105×297mm) – vanjske mjere korica su 130×320mm
  • korice za jelovnik A5 (papir 148×210mm) – vanjske mjere korica su 185×225mm

Cjenik se izrađuje u formatu 105×148 mm (A6), i tiskaju se obostrano.

Tisak može biti crno/ bijeli ili kolor.
Cjenici se dodatno plastificiraju radi zaštite.
Savjetujemo da naručite bar 5-10 komada više, jer se tijekom sezone zna dogoditi da cjenici nestanu jer ih strani gosti prisvoje kao suvenire.

Zakon


Prema vrsti ugostiteljskih objekata različiti su i izrazi kao što su meni, jelovnik, karta pića, cjenik. Njihova namjena je predstavljanje pića i hrane vašeg objekta.

  • a la carte“ – gosti sami biraju konzumaciju s popisa
  • stol d’nota“- jelovnik već ima predviđeni slijed konzumacije.

Ugostiteljski sadržaj za usluživanje hrane, pića i napitaka, ako postoji u objektu, mora imati dovoljan broj jelovnika i karti pića i napitaka, koji se moraju staviti na raspolaganje gostu na njegov zahtjev ili na svakom stolu mora biti jelovnik i karta pića i napitaka.

  • Ako se gosti uslužuju za šankom točionika, tada jelovnik i karta pića i napitaka moraju biti izloženi na šanku.
  • U jelovniku i karti pića i napitaka navode se jela, pića i napici i druge ugostiteljske usluge koje se nude gostima.
  • Jelovnik i karta pića i napitaka ispisuju se na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku.
  • Na jelovniku i karti pića i napitaka za svaki ponuđeni proizvod mora biti istaknuta prodajna cijena s porezom.
  • Jelovnik i karta pića i napitaka obvezno se stavljaju na uvid gostu prije preuzimanja narudžbe.
  • Jela, pića i napici te druge usluge navedene u jelovniku i karti pića i napitaka moraju se uslužiti ako ih gost zahtijeva.
  • Primjerci normativa jela, pića i napitaka, obvezno se stavljaju na uvid gostu na njegov zahtjev.