Kontaktirajte nas putem maila ili telefona | Mail: info@izradajelovnikaicjenika.com.hr | Mob: 0959005091

Kvalitetna prezentacija i zakon

Kako pravilno prezentirati svoju ponudu i biti u skladu s zakonom?

Na koji način ćete prezentirati vašu ponudu nije zanemariv detalj već marketinški alat vašeg objekta.

Sadržaj jelovnika i cjenik


 

Vrlo je bitno obratiti pažnju na vašu naslovnu stranicu jelovnika, prva stranica ostavlja snažan dojam na gosta i puno govori o vama i vašem objektu.
Slike jela moraju biti vrhunske kvalitete i ukomponirate s tekstom i fontom slova.
Dobar jelovnik će potaknuti neodlučne goste da naruče u nekoliko navrata i više nego što su planirali.

Studije su pokazale da 78% gostiju se odlučuje za ponudu pića i jela iz gornje trećine jelovnike pa bi bilo najbolje na te pozicije postaviti jela i pića na kojima imate najveću maržu.

Početna stranica jelovnika mora imati određene informacije a to su:

  • Ime ugostiteljskog objekta
  • Broj telefona
  • Adresa
  • Godina izgradnje
  • Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
  • PDV uračunat u cijenu
  • Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina

Jelovnici i cjenici sadrže popis jela i pića s naznačenim cijenama, a ponude su sastavljene po ugostiteljskim pravilima i time na pregledan način omogućuju izbor jela ili pića:

Redoslijed je ovakav:

  • Hladna predjela
  • Juhe
  • Topla predjela
  • Ribe i rakovi
  • Gotova jela
  • Nacionalna jela ili
    specijaliteti
  • Jela po narudžbi
  • Prilozi
  • Salate
  • Kolači
  • Sir
  • Sladoled
  • Voće
  • Kava

Dnevna karta i Meni


U dnevnoj karti se obično stavljaju jela koja su nova u ponudi. Njih možete svrstati u dvije grupe, po raspoloživim namirnicama ili po zahtjevima gostiju. Na dnevnoj karti se nalaze imena jela, cijena i daje se gostu uz jelovnik.

Mnogi podrazumijevaju da je meni isto što i jelovnik. Međutim, meni je izbor određene skupine jela za određeni obrok a sastoji se od 3 slijeda: hladno predjelo, juha, meso ili riba, desert. Meni uvijek ima određeni slijed i može ih biti najmanje tri.
Meni se tradicionalno piše na jednom listu papira i daje se gostu uz stalni jelovnik i vinsku kartu.

Cijene treba istaknuti samo za prolazne goste, kod stalnih pansionskih gostiju ili gosti povodom neke svečanosti nije potrebno navoditi cijene.

Na meniju su potrebne ove informacije:

  • Ime ugostiteljskog objekta
  • Ime menija i jel meni predviđen za doručak, ručak ili večeru
  • Dan kada se služi navedeni meni

Cjenik pića


 

U cjeniku pića i napitaka nalazi se popis alkoholnih i bezalkoholnih pića s cijenama. Osim što gost dobije informacije o vašoj ponudi i cijenama tu je i uvid u mjere za navedenu cijenu.
Redoslijed pića možete prilagoditi vašim željama.

Osim cijena, mjera i popisa na cjeniku su potrebne i dodatne informacije:

• PDV uračunat u cijenu
• Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
• Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina

Dimenzije jelovnika i cjenika


 

Jelovnik se izrađuje u formatu:

  • korice za jelovnik A4 (papir 210×297mm) – vanjske mjere korica su 245×320mm
  • korice za jelovnik 3/4 A4 (papir 150×297mm) – vanjske mjere korica su 175×320mm
  • korice za jelovnik 1/2 A4 (papir 105×297mm) – vanjske mjere korica su 130×320mm
  • korice za jelovnik A5 (papir 148×210mm) – vanjske mjere korica su 185×225mm

Cjenik se izrađuje u formatu 105×148 mm (A6), i tiskaju se obostrano.

Tisak može biti crno/ bijeli ili kolor.
Cjenici se dodatno plastificiraju radi zaštite.
Savjetujemo da naručite bar 5-10 komada više, jer se tijekom sezone zna dogoditi da cjenici nestanu jer ih strani gosti prisvoje kao suvenire.

Zakon


Prema vrsti ugostiteljskih objekata različiti su i izrazi kao što su meni, jelovnik, karta pića, cjenik. Njihova namjena je predstavljanje pića i hrane vašeg objekta.

  • a la carte“ – gosti sami biraju konzumaciju s popisa
  • stol d’nota“- jelovnik već ima predviđeni slijed konzumacije.

Ugostiteljski sadržaj za usluživanje hrane, pića i napitaka, ako postoji u objektu, mora imati dovoljan broj jelovnika i karti pića i napitaka, koji se moraju staviti na raspolaganje gostu na njegov zahtjev ili na svakom stolu mora biti jelovnik i karta pića i napitaka.

  • Ako se gosti uslužuju za šankom točionika, tada jelovnik i karta pića i napitaka moraju biti izloženi na šanku.
  • U jelovniku i karti pića i napitaka navode se jela, pića i napici i druge ugostiteljske usluge koje se nude gostima.
  • Jelovnik i karta pića i napitaka ispisuju se na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku.
  • Na jelovniku i karti pića i napitaka za svaki ponuđeni proizvod mora biti istaknuta prodajna cijena s porezom.
  • Jelovnik i karta pića i napitaka obvezno se stavljaju na uvid gostu prije preuzimanja narudžbe.
  • Jela, pića i napici te druge usluge navedene u jelovniku i karti pića i napitaka moraju se uslužiti ako ih gost zahtijeva.
  • Primjerci normativa jela, pića i napitaka, obvezno se stavljaju na uvid gostu na njegov zahtjev.
Izrada Cjenika i Jelovnika Sva prava pridržana @2014 Sve izražene cijene prikazane su bez PDV-a